otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Турски форт "Абдул Меджиди" / Крепост "Меджиди табия"

Турският форт "Абдул Меджиди”, или т. нар. крепост Меджиди табия, се намира в южната част на Силистра и е най-запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в Кримската (1853-1856 г.) и Руско-турските войни (1853-1856 г. и 1877-1878 г.). Построена е заради необходимостта от допълнително укрепване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя.

Крепостта е строена през периода 1841-1853 г. с безплатния труд на 300 принудително събрани българи. Главните майстори са от Дряново, а каменоделците са от региона на град Силистра. По време на строителството на крепостта те строят и първите монолитни възрожденски храмове в Силистренско – в Алфатар (1846 г.) и Калипетрово (1847 г.). Легендите тръбят, че след завършването на строежа на крепостта, майсторите биват заточени из Анадола, далече от родните огнища, а главният ръководител на съоръжението - турският архитект Али паша, бил обесен в Цариград, за да се погребе завинаги тайната. 

Строежът на крепостта е привлякъл вниманието на султан Абдул Меджид, който през 1847 г. пристига, за да огледа строителните работи. Оттам идва и името на крепостта – Меджиди. Крепостта е била завършена по времето на областния управител Саид паша в навечерието на Кримската война. В сраженията около крепостта участва гениалният руски писател Лев Николаевич Толстой.

Меджиди табия е единствената напълно съхранена в интериор и екстериор крепост от османската епоха в България. Уникалното при нея са подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места в другия край на града. Фортът е част от обектите на Историческия музей в Силистра.

Друг паметник на културата от Османската империя, останал в Силистра, е Куршумлу джамия. Храмът е построен през първите десетилетия на XVII век от османски архитекти. Името си получава от оловните листове, с които е покрит куполът. Прочута е с богато изрисуваните си тавани и стени, както и с цветните камъни, използвани при зидарията над прозорците и вратите. Мюсюлманският храм е недействащ и се намира на ул. "Славянска".

Рейтинг

Информация

Тел. 0887 422 214

Работно време: 08:00-18:00 ч.

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Намира се в южната част на Силистра, до телевизионната кула. Може да се посети през парковите алеи, започващи от бул. "Велико Търново", а с автомобил може да се ориентирате към изхода на града (към с. Калипетрово по път №213) и след табелата за изход от Силистра поемате в отбивката вляво - така отивате откъм южната страна на крепостта.

 

Паркинг

С автомобил може да се стигне от южната част на крепостта, има широка площадка за паркиране, близо до входа на форта.