otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Тутраканска епопея "Военна гробница - 1916г."

През 1913 година Южна Добруджа преминава в пределите на кралска Румъния, след нападението ѝ над България в Междусъюзническата война. По време на Първата световна война, през 1916 година, България отвоюва териториите си в Тутраканската битка.

В сраженията и във водите на Дунава загиват близо 8 хиляди души – румънци, българи, немци и турци. Непосредствено след битката е изграден Мемориален комплекс “Военна гробница – 1916 г.”, костница на близо 8 хиляди воини от различни националности (1764 българи), а през 1922 година румънците изграждат паметник–обелиск, запазен и до днес, на който на български, румънски, немски и турски език са изписани думите “Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество.”

Комплексът е най–голямото военно гробище от войните за национално обединение на територията на страната ни. Историческият музей в Тутракан полага изключителни грижи за съхранението и популяризирането на тази национална светиня. Подета е инициатива за изграждане на “Алея на славата”, до този момент са изписани 1600 имена на героите, оставили костите си на добруджанска земя. Мемориалният комплекс е вписан в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №53, заедно с Етнографския музей в Тутракан, част от Историческия музей на града.

Всяка година в първата неделя на месец септември на Мемориалния комплекс се провеждат възпоменателни тържества, панихида, с които се почита паметта на загиналите воини. През 2002 г. от Националния исторически музей в София са получени 2 броя оръдия тип гаубица “Круп”, които са експонирани върху бетонни постаменти и участват като композиционен елемент в парковата зона непосредствено пред същия мемориал. През 2007 г. тържествено е осветен и параклис "Св. Георги Победоносец".

Построена е трибуна за официални празници. Тя е важен елемент от цялостното благоустрояване и озеленяване на пространството - на нея застават официални гости за приемане на зари, тържествени чествания, възпоменателни паради, изнасят се музикално–литературни и други програми, свързани непосредствено с празненствата.

Рейтинг

Информация

Работно време:
08:00-19:00 ч., от понеделник до неделя

Вход - безплатен

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Мемориалният комплекс се намира на юг от град Тутракан, вдясно на пътя към село Шуменци, точно преди навлизане в селото. За ориентир - параклисът.

Паркинг

Има възможност за паркиране до мемориалния комплекс.