otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Университетска ботаническа градина - гр. Балчик

Софийският университет "Св. Климент Охридски" има 3 Университетски ботанически градини - в София, Варна и Балчик. Те са създадени по различно време и имат различен облик.

Университетската ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов и се простира на площ от 194 дка. В границите на защитената местност всеки може да се любува на естествените екосистеми и да оцени богатото биоразнообразие на региона. Заедно с бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария, градината влиза в територията на Архитектурно-парков комплекс "Двореца" и са включени в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №24.

По протежението на морския бряг, на терен с голяма денивелация са обособени тераси-градини, свързани помежду си със стръмни стълби, зелени тунели и арки. Тук се намира най-голямата на Балканите постоянна експозиция от кактуси, сукуленти и субмедтерански видове. Тук може да видите и най-старите екземпляри от колекцията едроразмерни кактуси и сукуленти на Университетска ботаническа градина – гр. Балчик, на възраст над 70 години.

В красиво оформени кътове на градината са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти. Интерес представляват и някои екзотични видове - древното гинкго, едноцветната вечнозелена магнолия, бонбоненото и каучуковото дърво. Уникален представител е метасеквоята, като такава с подобни размери и възраст извън естествения си ареал има само в Кралскта ботаническ градина в Лондон.

В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. В специален кът незрящите хора могат да усетят аромата и да се докоснат до различни на допир растителни видове, които са описани с брайлово писмо.

Освен красив кът на България, Университетска Ботаническа градина в Балчик е място за изследователска и научна дейност, студентски практики, инициативи, свързани с екологичното образование и изкуството. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, тя е паметник на културата и защитена местност по ЗЗТ.

Рейтинг

Телефон

Телефон: +359 579 72338

Факс: +359 579 76197

Адрес

Гр. Балчик, ул. "Акад. Даки Йорданов" № 1

Уебсайт

http://www.ubg-bg.com

Цена

възрастни - 8 лв.
ученици, студенти и пенсионери - 3 лв.
експедиенти - 3 лв.
деца до 7г. - безплатно
студенти, преподаватели и служители на СУ, както и жители на гр. Балчик - безплатно

Ексурзоводска ботаническа беседа:
на български език - 12 лв.
на чужд език - 18 лв.

Работно време

08:00-20:00 ч. през летния период
08:30-17:00 ч. през зимния период

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Влизането с автомобил към градината се заплаща, но може да паркирате където намерите в Балчик и да се ориентирате на разходка до комплекса.

Паркинг автомобили - 3 лв./ден
Паркинг микробуси - 5 лв./ден