otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Университетска ботаническа градина - гр. София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" има 3 Университетски ботанически градини - в София, Варна и Балчин. Те са създадени по различно време и имат различен облик.

Университетската ботаническа градина в София е създадена през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев. На откриването е заседен дъб от вида Quercus robur, в чиито корени цар Фердинанд I поставя златна паричка. И до днес дъбът хвърля прохладна сянка в градината.

В оранжериите на Университетската ботаническа градина в София можете да видите многообразие от тропически видове, орхидеи, колекция от палми, цикасови, кактоси и други сукулентни.

Цитрусови, маслни и други можете да разгледате в Средиземноморската ѝ градина, а Розариумът представя над 40 сорта рози. Скални представители също не липсват - на тях можете да се порадвате в Алпинеуми.

Интересна за децата е Бабината градина, където те могат да видят от къде идва храната на трапезата ни. На малка площ всяка година се представят различни ядливи растения, като същевременно се демонстрира и покривно озеленяване – модерен елемент на урбанизираната градска среда.

През последните години се развива и кът, нар. Аптекарска градина, в който посетители и студенти могат да научат повече за ролята на растенията за медицински и козметични нужди.

Информационният център на градината има и ботанически пазар. Освен да научите за интересни предстоящи събития, оттам може да си закупите интересно аранжирани букети и разнообразни растения за дома, в това число и млади фиданки от вековния дъб.

Рейтинг

Информация

Университетски ботанически градини:
website: http://www.ubg-bg.com
Телефон: +359 2 9881797; Факс: +359 2 9881797;
Email: ubg_sofia@abv.bg

Работно време: без месец август
делнични дни: 09:00-17:00 ч.
почивни дни: 09:00-18:00 ч.

Входни такси:
възрастни - 4.00 лв.
ученици, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
организирани посещения за деца до 7г - по 0.50 лв.
лица в неравностойно положение - безплатно
студенти, преподаватели и служители на СУ - безплатно

Ексурзоводска ботаническа беседа:
на български език - 12 лв.
на чужд език - 18 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Гр. София, ул. Московска № 49
До кръговото с Паметника на Левски.

Може да стигнете и с тролейбуси № 4, 11
Не далеч са и спирките на трамваи № 20, 22, 23

Паркинг

Паркирането в района в делнични дни е под синя и зелена зона, съответно 2 лв./час и 1 лв./час, като синята зона е валидна и в събота до 14:00 часа.