otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Увеселителен парк - Чавдар

Спортно–увеселителен парк с.Чавдар е проектиран от AZstudio , арх.Р.Зортева, арх.К.Чолакова. Възложен е от Община Чавдар, село Чавдар, във връзка с проект за развитие на туризма в региона, финансиран по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности“ на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Проектирането започва в началото на 2013 година, а изпълнението завършва през 2015.
 
Съвременна естетиката и дизайн съвсем не са термини, които битуват в пространствата за игра у нас. Те като цяло са възприемани за нетрадиционни , следователно трудни за изпълнение; нефункционални, защото не могат да се изпълнят по най-евтиния начин; прекалено прости в своя детайл, което е откровено скучно; и разбира се не ползват всички основни цветове на едно място в последователно редуване- т.е. не са за деца. Просто изобщо  не са красиви и пречат, както на инвеститорското , така и на строителното намерение. В тази враждебна среда за възпитаването на чувство към красивото още от най-ранна възраст, представете си нашето щастие, когато намерихме съмишленици в най-малката община в България – Чавдар. Размечтахме се и то толкова, че проекта надхвърли допустимата бюджетна рамка  по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности“ на Програмата за развитие на селските районо 2007-2013, с която трябваше да се финансира. Затова проектите станаха два , изграждащи се в последователни етапи. Може би не разбирахме смелостта на този ход, или не искахме да признаем риска, ако само един от проектите спечели или пък дори никой от  тях.
 
При избора на атракции се впуснахме във въжените предизвикателства, в играта на различна височина, със различна степен на трудност и вариятивност. Паркът се оформи с детска площадка със съоръжения насочени към сетивни възприятия- зрение, слух , тактилност ,баланс;съоръжения провокиращи физическа активност  и преодоляване на граници. Панорамна стълба, водеща  до висока въжена градина с препятствия,както и  до площадка за наблюдение на околността. Като добавка нямаше как да се мине и без стени за катерене.
 
Спортно-увеселителният парк в с.Чавдар е проект, реализиран изцяло благодарение на взаимното доверие, във всяко отношение, между проектантския екип и екипа на Общината. За наше огромно щастие предложените от нас функции за парка, както и  съвременната му визия бе приветствана. Много труд, напрежение и 2 години по-късно имаме материален образ на опита ни да тръгнем срещу течението. Да покажем, че има работещ модел с българските общини в този мащаб, при който се получават качествени обекти.
 
Автор на текста арх. Ралица Зортева
 

ЗА ЧАВДАР

Село Чавдар се намира в Софийска област в Златишко-Пирдопската котловина със средна надморска височина 570 м., като на север граничи със Стара планина, а на юг навлиза в Средна гора. Разположено е на 3 км. южно от Главен път 1-6 (София - Бургас), осигуряващ пряк достъп до столицата и други региони. Община Чавдар е една от най-малките общини в България. Землището на с. Чавдар е 69 500 дка, от които 50 850 дка са горски фонд.

Името си Коланларе селото носи до 1899 г., когато при управлението на кабинета на Либералната партия населението му приема то да се казва Радославово, на името на водача на партията - д-р Васил Радославов, който през годините заема различни политически постове, включително и този на министър-председател. Легендата разказва, че когато Радославов е посетил селото, поседнал край река Тополница и почуквайки с бастунче по речните камъни, възкликнал : "Ако има рай на Земята - това е България, ако има рай в България - той се намира тук". Селото е възпято и в народната "Песен - прослава за с. Радославово - Пирдопско". На 05.02.1946 г. Радославово е преименувано на Чавдар, което име носи и до днес. С указ на президента № 250 от 15.08.1991 г. село Чавдар става самостоятелна община.

Рейтинг

Информация

- Комплексът разполага с две стени за катерене (по-висока и по-ниска), въжена градина с различни степени на трудност и други детски съоръжения.
- Има ресторант и магазинче.
- Подходящо място за организиране на мероприятия (рожденни дни, детски празници и т.н.).
- Входът се заплаща.

уеб сайт: charvdar.eu

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Drinks

Маршрути

с Чавдар - на 2 км. от общината
~ 70 км от София

Паркинг

Има обособено паркинг-пространство към увеселителния парк.