otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Велинград

Велинград е град в област Пазарджик, разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи. Градът е създаден със сливането на три села: Каменица, Чепино и Лъджене. Има планински климат - лятото е прохладно и краткотрайно, а зимата – мека и продължителна. 

Водни ресурси в района на Велинград – реки, карстови и минерални извори – има в изобилие. Те са фактор за определянето местоживеене на хората, стопанската им дейност, за развитието на туризма като цяло. Многобройните бистри планински потоци и рекички се обединяват в Чепинската река. Във Велинград има редица карстови извори, като най-известният е Клептуза.

Велинградското геотермално находище е най-голямото в Южна България. Сумарният дебит на изворите е 160 l/s. Минералните извори (80 на брой), мекият климат и прекрасната природа са голямото богатство на града. Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“. Тук има множество санаториуми, лечебници, модерни СПА центрове и хотели.

Всички минерални води на Велинград са слабоминерализирани, т. е. те съдържат минерални вещества до 1 g/l . Този тип води са най-разпространенив нашата страна.Минералните води на Велинград са с дълбок произход, кристално чисти, бистри, топли и горещи. Разпределени са в трите квартала на града, където има извори и сондажи. Анализът на физико-химичните показатели на трите групи минерални води показва увеличение на температурата, минерализацията и съдържанието на отделните минерални вещества, а намаление на газовата компонента в посока Чепино - Лъджене - Каменица. Количественото съдържание на показателите е от съществено значение за лечебните процеси. Особено важно е наличието на газа радон в лечебна концентрация, каквато е само в минералната вода Чепино (над 5 nCi/l ). За лечебния процес от важно значение е наличието на флуор и метасилициева киселина, които се намират в лечебни концентрации и в трите групи води. Ниското флуорно съдържание в минералната вода Чепино (4,2 mg/l) позволява както питейно лечение, така и бутилирането на водата за трапезни цели. Всичкиге три групи води са силициеви, съдържащи лечебно ефективни концентрации на метасилициевата киселина. Най-голямо е нейното наличие във водата Каменица, което е в полза на външното балнеолечение. Много хора с белодробни, сърдечни или гинекологични заболявания търсят спасение за проблемите си в минералните извори на Велинград. Минералната вода може да се пие, да се правят инхалации или бани.

За повече информация относно минералните води във Велинград и приложението им в лечебните процедури може да посетите линка, оказан в допълнителния източник.

Красивата природа, минералните извори и благоприятните за лечението на редица заболявания климатични особености правят Велинград предпочитана от български и чужди туристи дестинация. На територията на града са разположени 32 хотела и почивни домове, 2 санаториума, 140 заведения за обществено хранене и развлечения. Модернизирани са 6 почивни комплекса, които предлагат всички видове балнеоложки услуги. Благоустроени са обществените минерални бани и са изградени 22 открити и закрити минерални басейна. 

Градът е свързан чрез единствената в България теснолинейна железопътна линия с възловата гара Септември, градовете Разлог и Банско и крайната гара Добринище и не малко хора се качват на нея като атракция.

Край град Велинград, югизточно от местността „Клептуза“ извън града, се пресичат 24 меридиан и 42 паралел. Такива пресечни точки се срещат рядко, а комбинацията на цифрите го прави още по-интересно.

Рейтинг

Допълнителни източници

http://www.velingrad.com/modules.php?name=Voda

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks