otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Велиновски манастир "Св. Богородица"

Велиновският манастир е основан през през 14 век, от когато са открити останки от църква и жилищни постройки. Преданието разказва как Велико Ивков и монах Мисаил се заселили в обителта и там прекарали живота си.

Днес Велиновският манастир е запустял и се нуждае от сериозен ремонт. През 1979 г. стенописите на църквата са свалени и са преместени в Историческия музей в Перник.

Днес Велиновският манастир е изоставен, а от някогашния комплекс са запазени църквата и две сгради. Храмът е еднокорабна, едноапсидна сграда с полуцилиндричен свод и вероятно датира от ранните векове на османското владичество. По-късно църквата е преустроена и е разширена западната й страна. От стенописите в нея, са запазени изображения само от олтарната част и южната страна. Това са образи на светците-архиереи Василий Велики, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и сцени от христологическия цикъл, като "Рождество", "Кръщение", "Възкресението на Лазар", "Влизане в Йерусалим", "Изцеляване на слепия" и най-прочутия химн в чест на Богородица – Богородичния акатист. По стилови белези стенописите датират от втората половина на 16 век.

На 10 км. от Велиновския манастир, близо близо до гр. Трън, се намира известното ждрело на р. Ерма, което е част от 100-те национални туристически обекта в България.

Рейтинг

Информация

Велиновският манастир не предлага спане и храна.

Екстри

  • Parking

Маршрути

Велиновският манастир е разположен е в пролома на Мисловщицката река, близо до селата Филиповци и Велиново, на 10 км. от гр. Трън и на 60 км. от София.

До Велиновския манастир се стига по пътя за гр. Трън, като отбивката за обителта е при с. Филиповци.