otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Велянова къща - гр. Банско

Веляновата къща е паметник на културата с национално значение в град Банско. Построена е в началото на XIX век и изографисана от представителя Дебърската художествена школа уста Велян Огнев. Той пристигнал в град Банско, за да работи по украсата на храма „Св. Троица” и местните хора в знак на благодарност му подарили тази къща. Майсторът я изографисал отвътре и отвън, превръщайки я в истинско произведение на изкуството. В архитектурен план сградата е типичен пример за укрепена къща по времето на Възраждането, интериорът ѝ също е характерен за епохата.

Постройката е двуетажна, построена предимно от масивна каменна зидария. Главната фасада с отворен чардак е ориентирана на юг. Западната половина на къщата е добре укрепена срещу нападения. В източната част на втория етаж зад чардака са разположени ветробранно предверие (боария), стая с огнище, свързана със складово помещение и стръмна неподвижна стълба към неизползваемото подпокривно пространство.

Особено ценна е стенописната украса на „Синята стая", гостната и всекидневната, изкусната дърворезба на чардака, геометричните и растителни мотиви по югоизточната фасада. Веляновата къща е обявена за паметник на културата през 1967 г. и десет години по-късно е отворена за посещения като архитектурно-етнографски комплекс. Тя е включена в "!00-те национални туристически обекта: под №1, редом с Къщата-музей „Неофит Рилски“, Къюата-музей "Никола Вапцаров" (в нея се намира и печатът), Църквата "Света Троица" и Постоянната иконна изложба, всичките в историческия център на град Банско.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359 749 88274

Работно време (понеделник – петък):
09:00-13:00 ч. и 14:00-17:30 ч.
Почивни дни: събота и неделя.

Входни такси: възрастни: 3.00 лв. / учащи: 1.00 лв.
Безплатен достъп: понеделник.
Беседи: на български – 5.00 лв. / на английски – 10.00 лв.
 

Екстри

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Банско, ул. "Велян Огнев” № 5.

Веляновата къща е много близо до централния площад - от него поемате по ул. "Велян Огнев", веднага подминавате механа - след нея се намирате на задния зид, за да стигнете до портата свивате вляво покрай зида.