otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Водопад "Казаните" - Чавдар

Водопад "Казаните" се намира съвсем близо до с. Чавдар. Природната забележителност представлява пет малки водопада, образуващи еврозионни котли. Не е лесно да стигнете до водопада, тъй като няма еко-пътека. Тръгвате от с. Чавдар, посока местността "Казаните". В ляво трябва да се пада реката, а отпред се простират поляни. След приблизително 20 минути ще стигнете до мостче над реката, от където тръгвате по пътя след мостчето. От дясно на пътеката преминава малка рекичка, която ще Ви служи за ориентир. След 15 минути ще стигнете до беседка, където 20 метра по-нагоре се събират два притока. Тръгвате по десния приток. Няма обособена пътека, затова продължавате по коларския път и след още 15 минути ходене ще видите поляна с изсечени дървета. От поляната се спускате надолу по дерето и поемате нагоре по течението на реката. След около 5 мин. ще видите водопада "Казаните". Неповторимата природа и красотата на водопада си заслужават на 100 процента усилието!

ЗА ЧАВДАР

Село Чавдар се намира в Софийска област в Златишко-Пирдопската котловина със средна надморска височина 570 м., като на север граничи със Стара планина, а на юг навлиза в Средна гора. Разположено е на 3 км. южно от Главен път 1-6 (София - Бургас), осигуряващ пряк достъп до столицата и други региони. Община Чавдар е една от най-малките общини в България. Землището на с. Чавдар е 69 500 дка, от които 50 850 дка са горски фонд.

Името си Коланларе селото носи до 1899 г., когато при управлението на кабинета на Либералната партия населението му приема то да се казва Радославово, на името на водача на партията - д-р Васил Радославов, който през годините заема различни политически постове, включително и този на министър-председател. Легендата разказва, че когато Радославов е посетил селото, поседнал край река Тополница и почуквайки с бастунче по речните камъни, възкликнал : "Ако има рай на Земята - това е България, ако има рай в България - той се намира тук". Селото е възпято и в народната "Песен - прослава за с. Радославово - Пирдопско". На 05.02.1946 г. Радославово е преименувано на Чавдар, което име носи и до днес. С указ на президента № 250 от 15.08.1991 г. село Чавдар става самостоятелна община.

 

Рейтинг

Информация

уеб сайт с. Чавдар: chavdar.eu

Екстри

Маршрути

~ 4.5 км южно от с. Чавдар 
~ 70 км от гр. София