otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Водопад Скакля и Вазовата екопътека

 Екопътеката "Иван Вазов" свързва гара Бов със село Заселе, разположени между възвишенията на Искърския пролом. Не случайно екопътеката носи това име. Казват, че стръмните старопланински склонове и буйната зеленина вдъхновили българския писател да напише някои от произведенията си. Железопътната гара Бов се намира на около 10 км от с. Своге, посока Мездра. Наименованието на това селце произлиза от легендата за маркиз Сен дьо Бьов, рицар от четвъртия кръстоносен поход. През 1204 г. цар Калоян пленил голяма част от рицарите - кръстоносци и позволил на част от тях, начело с маркиз дьо Бьов да се заселят в покрайнините на Искър. От тогава селото носи името на маркиз дьо Бов.

 Къщата, в която някога е живял Вазов бележи началото на екопътеката, която е единственият път, по който се стига до водопад "Скакля". Тя е добре обозначена, така че няма вариант да се изгубите. Следите на Вазов отдавна са заличени от природните стихии, ала вървейки по пътеката вие ще се пренесете в същия този свят, до чието очарование се е докоснал отдавна и поетът.

Водопадът "Скакля" се намира към края на пътеката и се издига на около 120 м. над земята. Това е четвъртият по височина водопад в България. Носи името на река "Скакля", извираща от планина Понор. През зимния сезон водопадът замръзва и се превръща в подходящо място за ледено катерене.

 Заселе е последната точка от пътя. За да стигнете до там е нужно да преминете през едно стръмно изкачване по метална стълба. За усилието ще ви се отплати прекрасната гледка към Искърското дефиле, която ви очаква горе. Може да похапнете в местната кръчма, след което да се върнете по същия път надолу. Преживяването ви ще бъде без съмнение удовлетворяващо и ще ви зареди със сила и свежест за дълго време напред. 

Рейтинг

Информация

Снимков източник: http://bov.bg/vazova_ekopateka.php

Екстри

  • Food

  • Drinks

Маршрути

От София до Гара Бов се стига с автомобил, автобус или влак.
- цената на билета за влака е 2.60 лв. (~1 ч.)
- дължината на екопътеката е също ~ 1 ч.