otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Водопад "Скоко" и с. Кашина

Село Кашина се намира в Югозападна България, община Сандански, област Благоевград. Сгушено е в югозападните склонове на Пирин и се намира на 8 км от с. Рожен и 14 км от гр. Мелник. По пътя се минава и през с. Любовище, известно със собственоръчно изкопания тунел от местните жители през песъчливо-глинеста скала. На час пеш се намира и Кашинския водопад - "Скоко".

През ΧΙΧ век Кашина било малко чисто българско село, числящо се към Демирхисарска кааза на Серския санджак. Днес едва ли има и 20 жители, но все ще се намери кой да ви посрещне и упъти към водопада.

Кашинският водопад е един от най-големите и красиви природни забележителности в Южен Пирин, на малко над 800 м. надм. в. Известен е сред местните като "Скоко", тъй като буйните води правят стремглав скок над Гарвановата скала и политат със страшна сила в дълбока 20 м бездна. Шумът се чува надалеч и наподобява тътен на отминаваща буря.

На 28 август - Света Богородица, всяка година хората от селото се събират за да честват празника. Пред старата малка църква, истинско ценно наследство, се палят свещи и се прави курбан за здраве.

От 2006 г. стартира инициатива на неправителствена организация с младежи от Германия и България, с цел съживяване на селото, подпомагане на старите хора, почистване на селото и реставриране на някои къщи.

Рейтинг

Информация

Водопадът е пълноводен целогодишно.

Екстри

  • Parking

Маршрути

От международния път Сандански към Кулата се отбивате към Мелник (12 км), от града поемате към Роженския манастир и навлизайки в селото ще видите отбивка вляво за Любовище и Кашина. След първото село обаче пътят става частично чакалиран, неподдържан и в лошо състояние, особено при по-лоши метереологични условия. Дължината на участъка е 8 км.

За водопада има указателни табели от селото.

Паркинг

По улиците на селото.