otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Водопадите при с. Орехово

Село Орехово е китно българско селo в Западни Родопи, което е начален пункт на много туристически маршрути. Намира се на 210 км от София. Около него се намират 3 много красиви водпопада: водопад Дуплево, Костен камък и Скакалото. Най-близо до селото е водопадът Дуплево в едноименната местност, на няколкостотин метра от  западния край на селището. Той е разположен в най-ниската част на скалния пролом под връх Орешица. Водите му се изливат живописно пред входа на пещерата Голямата дупка. Само на 2 км. на юг от селото се намира и Скакалото. На около 3 км. на юг, в каньона на Коилов дол се намира и скалният феномен Костен камък. Този естествен скален феномен е обявен за природна забележителност през 1965 г. Тум се намира третият водопад, наречен също Костен камък. Водите му падат от голяма скална ниша с височина на водния пад 30 м.

Водопадите са пълноводни само през април и май месец.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

  • Hotel

Маршрути

След като стигнете с.Орехово, преминавате през цялото село и стигате най-западния му край. Там пътят се разклонява в две посоки направо и наляво. Направо, след няколкостотин метра по черен път, ще стигнете до водопад Дуплево. Наляво през моста над река Орешица се тръгва отново по черен път за хижа „Персенк“. Следвате пътя, който прави завои, минава покрай различни параклисчета и се изкачва плавно нагоре към планината.

Първият водопад, който ще видите, е Скакалото. На места има обозначителни табели, а той се намира вляво от пътя преди ляв завой.

За да стигнете до водопад Костен камък, ще трябва да продължите още стотина метра напред по черния път. Следва остър завой, при който трябва да се отклоните в ляво, по пътеката за хижите “Персенк” и “Кабата”. Пътеката в началото е стръмна, после става полегата и след половин час се стига до малък параклис “Свети Илия”. От него се тръгва югозападно по друга пътека, която излиза отново на черен път. По него се стига до селскостопански постройки, при които ще видите голяма информационна табела за водопада.