otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Военноморски музей - гр. Варна

Военноморският музей във Варна е филиал на Националния военноисторически музей и представя морската история на България.

Историята на музея започва през 1883 г., когато офицери от Дунавската флотилия в Русе започват да събират старини. От създаването му до 1955 г. се нарича "Mорски музей”, а първата му публична експозиция е открита през 1923 г. В сегашната сграда се помещава от 1955 г., когато минава под ведомството на Министерството на отбраната и е наречен Военноморски музей.

Експозицията от 1000 експоната проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни. Експозициите са разположени на два етажа в 12 зали.

Има възстановки на товарен отсек на античен кораб, както и оръдейна палуба на военен ветроход от 18 век, но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си. Сред тях са находки от морското дъно, дула на корабни оръдия и много други. В музея можете и да се "гмурнете” под морското равнище чрез възстановката на морско дъно.

Експонати, каквито в друг български музей няма, са носовите фигури, олицетворяващи достойнството на кораба. Вярвало се е, че носят късмет на екипажа. В музея е запазено и част от оборудването на първия кораб, който България купува след Освобождението – яхта "Александър I”.

В двора на музея се съхраняват морски оръдия и стария фар на варненското пристанище. Голяма атракция е яхтата "Кор Кароли", с която кап. Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята. Получава и световно признание в "Книгата на рекордите Гинес", където за '81-'82 г. е вписан за най-бързата соло обиколка на света с еднокорпусен съд - 201 дни, 21 часа и 36 минути...

В откритата експозиция могат да се видят колекции от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета и торпедния катер 123 К.

Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей "Дръзки“, който на 12 ноември 1912 г. торпилира турския  кръстосвач "Хамидие". Построен в началото на ХХ век, днес той е единственият в света запазен торпедоносец.

Библиотеката на музея съдържа издания по обща, военна и военноморска история и справочна литература (енциклопедии, речници). Разполага с над 10 000 тома книги и над 4500 периодични издания, които са общодостъпни.

Военноморският музей е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта", заедно с Арехеологическия музей (който едновременно се води и Регионален исторически музей на Варна) под №9.

Рейтинг

Телефон

Тел. и факс: 052/ 731 523
Връзки с обществеността: 052/731523

Адрес

Град Варна, бул. "Приморски" №2, Морската градина

Цена

Вход:
Възрастни - 5 лв.
Военнослужещи - 4 лв.
Ученици и студенти - 2 лв.
Деца до 7г. - безплатно
Пенсионери и хора с увреждания - 2 лв.
Семеен билет - 10 лв.

Предлагат се и беседи:
Обща на български език - 15 лв.
Обща на чужд език - 25 лв.
Специализирана - 20 лв.

Работно време

1 ноември - 31 март: 09:30-17:30 ч.
Почивни дни: неделя и понеделник
31 март - 1 ноември: 10:00-18:00 ч.
Почивен ден: понеделник

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Има платен паркинг пред музея - 2 лв. на всеки започнат час. Паркиране е възможно е по малките улици в района, но не и на бул. "Приморски".