otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Вонеща вода

Великотърновското село Вонеща вода  носи името си от минералните извори, богати на сероводород. Разположено е в северното подножие на Централна Стара Планина. Надморската височина на курортното селище е 500 метра. Климатът  е умерено – континентален без резки температурни разлики. В селището, освен живописната природа, има открит минерален извор, даващ възможности за медицински туризъм и балнеолечение. Това е и район с богата история - Вонеща вода е родното село на легендарния Филип Тотю.

Водата на извора се отличава със силна миризма на сероводород, откъдето произлиза и наименованието на селището. Минералната вода се използва за лечение чрез пиене и балнеолечение. Водата извира на 13 градуса като в местните хотелски комплекси и басейни се  подгрява до 40 градуса. Основните показания за лечение с водата са: кожни болести, заболявания на обмяната на веществата и болести на горните дихателни пътища.

Вонеща вода е с всички предпоставки да бъде един от големите ни балнеоложки курорти, но засега в селото работят само три хотела – „Димина”, „Релакс Кооп” и „Велиста”. От тях целогодишно е зает „Димина”, който единствен разполага с минерален басейн. Извън тази тройка другите хотели отдавна не работят дори и в топлите месеци и повечето са пуснати за продажба. Все пак, няколко къщи за гости също приемат желаещите да отседнат в селото.

Рейтинг

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

Вонеща вода и се намира на около 30 км от Велико Търново и на 20 км от Трявна, покрай главния път от Велико Търново до Нова Загора.