otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Връх Голям Перелик

Връх Голям Перелик е част от "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №85 (заедно с Чудните мостове) и с неговите 2191 м. надм. в. Родопите се нареждат на седмо място по височина между българските планини (след Рила – връх Мусала, Пирин – връх Вихрен, Стара планина – връх Ботев, Витоша – Черни връх, Осоговска планина – връх Руен и Славянка – Гоцев връх).

Голям Перелик е леснодостъпен, но в момента не може да бъде изкачен, защото там е разположено поделение на Българската армия. Фактът, че Голям Перелик е военна зона, не го прави особено популярен сред планинарите, но все пак си е първенец и заслужава посещение поне докъдето се допускат цивилни. До подножието му може да се стигне от хижа "Перелик" за около 40 минути.

От главното било на върха водят началото си четири от най-големите вододелни била в Западните Родопи. Переликският дял образува част от главното било, разделящо долините на река Чепеларска и река Въча от басейна на река Арда, като същевременно обхваща най-високата част на Родопите. Около върха целия масив е типично високопланинско плато - затревено и широко разлато.

Рейтинг

Екстри

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Намира се на 19 км западно от Смолян.