otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Връх Ком

Връх Ком се намира в западната част на Стара планина, известен още като Голям Ком (2016 м). Намира се южно от град Берковица, с разположените източно от него по-ниски върхове Среден и Малък Ком формират рид. Най-внушителната гледка е на север от върха — виждат се Берковица, Берковското поле и отдалечените на 30 километра Монтана и язовир Огоста.

От връх Ком е началото на маршрута "Ком - Емине“ - българската отсечка на европейския туристически маршрут Е-3. От тук започва е ежегодно офроуд състезание "Ком-Емине". За изходни пунктове могат да послужат новата хижа "Ком" - по маркирана пътека около 2 часа (минава се и през старата хижа, като там е най-трудната и стръмна част) и от Петроханския проход, по червена маркировка за 3 часа и половина. Възможен е и маршрут от селата Комщица и Гинци (около 3 часа). Изкачването на ърха не е трудно, възможно е и за еднодневна разходка, дори и при зимни условия.

Внушителната гледка от върха е вдъхновила писателя Иван Вазов за написването на стихотворението "На Ком". В негова чест в близост до котата при върха е поставена каменна плоча с барелеф на писателя: "Оттук окото волно прегради не намира, вселената пред мен покорно се простира, душата гордо диша. От тия планини, умът към нещо светло, голямо се стреми".

Връх Ком е четвъртият по височина връх в западната част на Стара планина и първенец на Берковската планина. Включен е в списъка на "!00-те национални туристически обекта" под №34, заедно с Етнографския музей на Берковица и Къщата-музей "Иван Вазов".

Рейтинг

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

До хижата стига асфалтиран път от Берковица (15 км). До хижата може да се стигне и от път от най-високата част на Петроханския проход.

Паркинг

Паркиране на новата хижа "Ком".