otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Връх Монек с крепост

Монек е живописен връх над с. Широко поле, близо до гр. Кърджали. На височина от 586 м. надм. в. се е намира една от най-високоразположените крепости в Източните Родопи, с важна роля по време на съществуването на средновековната област Ахридос.

Крепостта е известна и като Моняк, а в миналото и като Мнеакос. Мястото е свързан с Четвъртия кръстоносне поход от 1204 г. Тук се състоял баронският съвет, който поставя на трона Хенри (или Анри) след смъртта на Бодуен Константинополски (Балдуин Фландърски).

Крепостта е имала огромно стратегическо значение заради разположението си. Пазела е прохода "Железни врата" и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира "Св. Йоан Предтеча". Дълго време е била непревземаема - единствената крепост в областта, която българският владетел Цар Михаил II Асен не е успял да покори по време на военния си поход за отвоюване на района от византийците през 1254 г. Едва през 1343 г. пада под оръжията на наемническата орда на Омур бей. Векове по-късно археолозите откриват скелетите на верните защитници на Мнеакос до входната порта.

Днес на върха се намират много малко останки от някогашната величествена крепост. Хълмът е бил опасан от крепостна стена. В западната част е бил входът с две кули. Най-високата част от платото е била заета от цитадела. Тук бил разположен военния гарнизон, а в крепостта населението от селищата по поречието на р. Арда е намирало убежище по време на военни действия.

От Монек се открива невероятна панорамна гледка към яз. Студен кладенец и мостът към с. Лисиците. С бинокъл може да забележите скални ниши, характерни за района, и причудливи скални оформления. На хълма гнездят защитени видове птици, а по скалите в района гнезди и Скалният орел. На една от отвесните ѝ стени се провежда и Алпиниада по скално катерене.

Рейтинг

Информация

Районът е със свободен достъп. Носете със себе си питейна вода.

Екстри

Маршрути

Отбивката за с. Широко поле се намира след изхода на Кърджали в източна посока (при Олово-цинковия завод). Стигайки до селото (на 5 км от града), в началото му поемате по десния път и след мостчето правите остър десен завой. Продължавате по пътя нагоре. Пътят не е поддържан, но е обходим. Води до поляна със чешма, откъдето е добре да продължите пеша по маркираните пътеки. Крепостта е на 2 км от това място.

Паркинг

Автомобилите могат да се оставят на поляната с чешмичката.