otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Връх Мусала

Връх Мусала със своите 2925 м височина заема първо място не само в България, но и на Балканския полуостров. По-висок е само с 8 метра от по-известния си съсед - връх Олимп в Гърция. Намира се в източните дялове на Рила планина, която също заема първото място на Балканския полуостров и се нарежда на шесто място в Европа по височина след Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиринеите и Етна). Името му произлиза от "Мус Аллах", или "Пътят към Аллах", и е дадено по време на Османската империя. Оригиналното име на върха е Тангра.

Най-доброто време за преход до връх Мусала е късната пролет или жаркото лято (особено ако не сте много опитни планинари). Дори и през най-горещия месец август температурите на Мусала рядко надвишават + 5 градуса, което си е доста студено. Снежната покривка на върха се задържа до 8 месеца, а дебелината и може да надхвърля и метър. Ще ви представим и някои от популярните леки туристически маршрути за изкачване на върха:

 • Класически маршрут за изкачване с лифт Ястребец (3 часа): Най-лесният от всички преходи, който ни качва с лифт до хижа "Ястребец", а оттам до хижа "Мусала" е права широка пътека. След хижата започва да се усеща денивелацията, но маршрутът е лек, освен ако не решите да вървите по коловата маркировка от заслон "Ледено езеро" нагоре.
 • Маршрут от Боровец до върха през хижа "Мусала" без лифт (6:30 часа): старият маршрут, когато не е имало лифт. Разделяме го на две части - от Боровец до хижа "Мусала" и от хижата до върха, и двете части са лесни.
 • Маршрут от хижа "Грънчар" (5 часа): Това е един от най-предпочитаните туристически маршрути до Мусала от южната му страна. До хижа "Грънчар" се стига от Якоруда, Рибни езера или Белмекен, а преходът минава последователно през или край едни от най-високите върховете в Рила – Юрушки чал (Овчарец, 2768 м), Маришки чал (2776 м), Голям Близнак (2779 м) и Малък Близнак (2777 м). По него от ляво ни се пада изворът на река Искър, а отдясно изворът на река Марица, съответно язовир Бели Искър и Маришките езера. Атаката на връх Мусала от тази страна е позадъхваща.
 • Маршрут от хижа "Заврачица" (5 часа): Също преход от южната страна, който през втората половина следва същия маршрут като този от хижа "Грънчар".
 • Маршрут от хижа "Марица" (4 часа): Този маршрут също се пада от южната страна на Мусаленския венец и върви по прекрасната долина на река Марица. Преходът от тук е един от леките за изкачване на шапката на Рила и минава близо до Маришките езера, до които може да се отбиете за хубава почивка.

Няколко любопитни факта за най-високия връх на България:

 • Величественият връх е бил преименуван на името на съветския диктатор Йосиф Висарионович Сталин и от 1950 до 1962 година връх Мусала се е наричал Сталин;
 • Върхът е покрит със сняг 254 дни от годината. На връх Мусала е измерена най-ниската температура в България за всички времена (-31,2 С). Там е най-високо разположената метрологична станция в Югоизточна Европа;
 • Това, че при ясно време се вижда дори Бяло море, е легенда. Планините в Южна България и Северна Гърция пречат на пряката видимост, а и сферичната форма на Земята прави невъзможно наблюдаването на толкова отдалечени обекти;

Рейтинг

Екстри

 • WC

 • 100-те национални туристически обекта