otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Връх Околчица и лобното място на Христо Ботев

Връх Околчица (познат също като Вола) отстои на около 20 км от гр. Враца. Намира се на 1048 м. надм. в. във Врачанската планина, в Националния парк “Христо Ботев”. В близост е и хижа Околчица.

На 17 май 1876 г. въстаническата чета, на чело с поета-революционер, завзема парахода "Радецки" и слиза на българския бряг. След 3-дневно сражение с многократно превъзхождащия ги съперник, бунтовниците заемат позиция на върховете Камарата и Купена във Врачанския балкан.

Христо Ботев и част от другарите му са спряли  по югоизточния склон на вр. Камарата над падината Йолковица. Изправяйки се да види къде са останалите четници, Христо Ботев пада внезапно, пронизан от куршум. Навярно винаги ще остане загадка и мистерия какво точно се е случило и кой е бил убиецът.

Днес лобното място на войводата бележи една малка скала с надпис "На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое - жив си ти!". До мястото може да се стигне от Околчица по югозападната пътечка, през м. Селището и западния склон на вр. Купеня. Пресича се седловината между Купеня и Камарата, точно над падината Йолковица.

През 1901 г. комисия предлага на мястото на последната му битка да се издигне паметник, увековечаващ подвига му. Идеята е реализирана след близо 35 г. - издигнат е 35-метров паметник с опълченски кръст. През 1947 г. кръстът на паметника е заменен с петолъчка, но през 1991 г. отново се връща автентичният вид на паметника.

Всяка година на 2 юни - датата на кончината на Христо Ботев, се организира национален поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй, където също има паметник на четата му, до Околчица. Върхът е под №17 в списъка на "100-те национални туристически обекта".

С делата си, Ботев доказва собствените си думите - "Тоз, който падне в бой за свобода - той не умира!". Едва на 28 г., оставил след себе си само 20 стихотворения, той си осигурява героизма и безсмъртието в съзнанието на българския народ.

Печат за обекта има в хижа "Околчица", а ако е затворена - в Къщата-музей "Баба Илийца" в с. Челопек.

Рейтинг

Телефон

За повече информация относно едноседмичният националния поход "По пътя на Ботевата чета" - тел. 092 / 67 84 53, Областна администрация - Враца.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

До Околчица може да стигнете като от гр. Враца, поемете към селата Паволче и Челопек, откъдето е пътят към върха.

Паркинг

Има място за паркинг до паметника.