otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Връх Руен

Връх Руен е най-високият в Осоговската планина, на границата на България с Република Македония. Намира се в територията на област Кюстендил от българска страна и община Крива Паланка от македонска страна.

Висок е 2251 м. и е включен в инициативата "Покорител на 10-те планински първенци" на 5-то място, както и в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №27а. Връх Руен е 5-тият по височина връх в България, след Мусала, Вихрен, Ботев и Черни връх. Той е и наи-високата гранична точка на Европейския съюз.

До върха се стига по различни маршрути, като най-прочут е този от хижа "Осогово" в местността Плавилото, в подножието на връх Кюнек. През него минава границата. Разстоянието е около 18км, а преходът трае около 3 часа и половина. Пътеката е широка, маркирана е с червена маркировка и не е трудна и стръмна. Подходяща е и за велосипедисти. По прехода се намират заслоните "Превала" и "Шапка" и се минават билата на няколко върха, последният от които е Руен.

В ясно време от връх Руен се открива красива панорамна гледка. На север се вижда Западна Стара планина; На североизток бледнят планините Конявска, Люлин, Витоша и Верила; На изток е Рила; На югоизток е билото на Пирин; На северозапад се виждат Шар планина и върхове във Южна Сърбия.

Ежегодно се организира изкачване на върха от Туристическо дружество "Осогово" от гр. Кюстендил, съвместно с Планинарско дружество "Руен" от гр. Крива Паланка в Македония.

Рейтинг

Информация

Печат за "100-те" има в хотелския комплекс "Три буки" и в хижа "Осогово".

Телефон

Туристическо дружество "Осогово":

0882 966 426

Хотел "Три буки":
0887 564 265

Адрес

Туристическо дружество "Осогово":
гр. Кюстендил, ул. "Цар Михаил" № 5

Уебсайт

Туристическо дружество "Осогово":

http://www.td-osogovo.org

Осоговска планина и хижа "Осогово":

http://www.osogovo.bgjourney.com

Хотел "Три буки":
Website: http://www.tribuki.com

Мейл

Туристическо дружество "Осогово":

td_osogovo.org@abv.bg

Хотел "Три буки":
E-mail: hotel@tribuki.com

Екстри

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От Кюстендил, вляво от главния път има отбивка за хижа "Осогово" и комплекс "Три буки". Маршрутът започва от хижата, на стотина метра от нея, вдясно, като сте в посока към комплекса. Разстоянието между хижа "Осогово" и  хотел "Трите буки" е 2 км.

Паркинг

Паркиране на хижа "Осогово"