otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Връх Шипка с Паметникът на свободата

Парк-музей "Шипка“ е музей на открито, част от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, в източната част на Шипченската планина. Посветен е на героичната епопея на Шипченската битка (с 3 сражения край връх Шипка - през юли, август и септември в 1877 г.) за контрол на Шипченския проход, считана е за най-тежката битка на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877-1878). Представлява комплекс от 26 паметника, възстановки на позиции, батареи и землянки на площ от 120 хектара. Централно място заема внушителният Паметник на свободата с музейна експозиция. Разполага се на 1326 м. надм. в. и е включен в "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №93.

Паметникът на свободата е символ, който десетилетия наред се намираше на гърба на банкнотата на българския 1 лев (от 1962 до 1996 г.).

Паметникъ на свободата е висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала. Голям бронзов лъв, символ на българската държава - пази входа на паметника. На останалите три страни на сградата са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета при защитата на прохода. На приземния етаж под мраморен саркофаг лежат костите на бранители на Шипка. Саркофагът е положен върху четири лежащи каменни лъва, а пред него като на пост са поставени статуите на един български опълченец и един руски войник. На останалите седем етажа от музея са изложени лични вещи на войниците и опълченците, медали, снимки, оръжие и документи, свързани с боевете при Шипка. Тук се пази и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. От последната площадка на Паметника на свободата се открива красива панорамна гледка към околността.

Преди да се изкачите по стъпалата ще имате възможност да посетите и Големият руски паметник, а на върха има пътека, която води до мястото на битките - Орлово гнездо.

Националните паметници при Шипка са обвързани със събития от изключителна обществена значимост. Тяхното построяване е плод на съвместните усилия на архитекти, скулптори и целия признателен български народ. Природните забележителности в района и историческите събития се преплитат, за да се превърнат в едно от най-силно заредените места в България, една от най-големите туристически забележителности. Всяка година, на 3 март, на върха се провежда шествие и честване на Националния празник на България.

Рейтинг

Уебсайт

http://www.shipkamuseum.org

Цена

За възрастни – 3.00 лв.
За учащи и пенсионери – 1.00 лв.
Семеен билет за семейства с деца до 18 годишна възраст – 6 лв.
За деца до 7 годишна възраст, хора с увреждания и ветерани от войните – вход безплатен.

Беседи:
на български език – 5.00 лв.
на чужд език – 10.00 лв.
беседа с прожекция на филм (на български език) – 10 лв.

Работно време

Летен сезон ( 1 май – 30 септември): 9.00 ч. – 19.00 ч. (билети се продават до 18.30 ч.)

Зимен сезон (1 октомври– 30 април): 9.00 ч. – 17.00 ч. (билети се продават до 16.30 ч.)

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Връх Шипка се намира на 28 км от гр. Казанлък и на 22 км от гр. Габрово.

Паркинг

През зимния сезон достъпът с автомобили до Паметника на свободата е забранен поради съображения за безопасност.