otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Възрожденски комплекс "Вароша" и Къща-музей на Георги Измирлиев - Македончето

Квартал Вароша се обособява в град Горна Джумая (сега Благоевград) в епохата на Възраждането със средищно място църквата "Въведение Богородично”. От прабългарски превод името на махалата означава "стар град".

Калдъръмените улички са заградени от двуетажни къщи във възрожденски стил с красиви дворчета и стени, украсени с пищни орнаменти. Само две към днешна дата са частни, останалите са превърнати в работилници, музеи, галерии и центрове за изкуства.

В квартала се намира и родната къща на Георги Измирлиев - с прякор Македончето, революционер и участник в Априлското въстание. 100 години след смъртта му, през 1976 г., къщата в Благоевград е обявена за музей – в стаите е възстановена автентичната обстановка на възрожденския бит, документална сбирка разказва за живота и делото на революционера. Заслужава си да се види резбованият таван.

Църквата "Въведение Богородично” е национален паметник на културата, завършен през 1844 г. с доброволните дарения на българите от града. През 50-те години на 19-и в. в двора й се устройва и новото светско училище. В архитектурен план църквата в Горна Джумая е трикорабна псевдобазилика. Построена е по подобие на тази в Рилския манастир, а иконите в нея са дело на майстори от Банската и Самоковската художествена школа. Таванът е изработен от майстори от Дебърската художествена школа.

В двора на църквата се намира паметникът на майор Николай Павлович Орлински, командир на руския военен отряд, който осъществява първото освобождение на Горна Джумая на 12 февруари 1878 г. През през 1987 г. е завършен мемориалът на Делчевия род, който също се намира в двора на храма.

От 2011 г. възрожденският комплекс е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №27, заедно с РИМ-Благоевград.

Рейтинг

Телефон

Къща-музей "Роден дом на Георги Измирлиев - Македончето" - тел. 073/ 88 60 78

Цена

Вход "Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето:
деца до 7-годишна възраст - безплатно
ученици, студенти  и пенсионери - 0.50 лв.
възрастни - 1.00 лв.
хора с увреждания - безплатно

Работно време

Къщата е отворена за посетители от 15 април до 15 октомври с работно време:
понеделник - петък: 09:00-18:00 ч.
събота - неделя: 09:30-18:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Възрожденският комплекс "Вароша" се намира се намира до парк "Ловен дом", между улиците "Александър Стамболийски" и "Пирин".

Паркинг

Паркиране е възможно в околните улици,