otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е една от дългите пещери в България и се намира близо до родопското село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България - Буйновско с дължина 7 км. 

Ягодинската пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м.

Естественият вход на пещерата води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр.н.е. Находките говорят, че то е било дом на умели майстори-грънчари. След разкопки и реставрация този вход е превърнат в музейна експозиция.

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, "завеси“, "леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност на въздуха 92%.

Поради огромната обща дължина на подземните галерии в Ягодинската пещера, тя е сред важните места за опазването на популациите от прилепи в региона. През различните сезони в пещерата са регистрирани общо 11 вида.

Тук на 31 декември срещу 1 януари, край елха, която остава свежа няколко години, спелеолози честват Нова година. В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания.

Освен стандартния туристически маршрут, водачите от Туристическото дружество "Родопея” предлагат разходка и сред дивите, неблагоустроени части на Ягодинската пещера. Те са достъпни само със специална екипировка и дават възможност да бъдат разгледани нови красиви места, които остават скрити за повечето хора.

Ягодинската пещера е включена в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №89, заедно с Буйновското ждрело. Недалеч се намира и друга пещера от списъка - Дяволското гърло с Триградското ждрело. Над село Ягодина се намира и панорамната площадка "Орлово око" с живописна гледка. По път към селото се минава и покрай местността с известния Дяволски мост.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.vlkomarov.info/yagodinska-peshtera.com/
Телефони:
0889 903 642
0888 519 981 – за екстремни преходи в пещерата

Работно време: групи на всеки кръгъл час
09:00 - 16:15 (последно влизане)
10:00 - 16:15 в зимния период
Обедна почивка 12:00-13:00 се ползва по преценка на уредника. 

Цена: (няма намаления за групови посещения)
Възрастни: 7 лв / човек
Деца до 5 год: безплатно
Деца от 6-18 год: 4 лв
Студенти и пенсионери: 5 лв

Цена на посещение в неблагоустроените части на пещерата: 
30 лв./25 лв. (в зависимост от маршрута).

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Ягодинската пещера се намира на 3 км югозападно от село Ягодина и на 20 км от Девин. До пещерата се стига по шосето Девин - Доспат, като се завива вляво при стената на язовир Тешел.

Паркинг

Платен паркинг – 2 лв.