otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Язовир Батак

Батак е шестият по големина язовир в България, разположен е в Западните Родопи, Област Пазарджик. Язовирът се намира на 4 км от Батак, на 7 км от Ракитово и на 12 км от Велинград. Изграден е на река Мътница. Площта му е около 22 км², а обемът му е 309 млн. м³. Предпочитано място за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за риболов целогодишно. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк. А на другия бряг летовище Дъното (община Пещера), което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк и съвсем близо до летовище Св. Константин. Язовир „Батак“ е част от ВЕЦ каскадата Баташки водносилов път и в него се изливат водите на ВЕЦ Батак, който е основен електроизточник на територията на Област Пазарджик.

Относно риболова на яз. Батак

Тръгвайки от голямата стена по пътя покрай язовира, движейки се в посока КК"Цигов чарк", на около 500 м от стената попадате на първия голям и дълбок залив, скрит от сенките на дърветата.  Рибите, които се ловят тук са предимно червеноперка и костур, по рядко каракуда, а понякога и епизодични удари на шаран. 
Следващото много удобно за риболов място, е на 200-300м. от първото, като представлява малък залив, в края на който през пролетта се стича вода от едно деренце, идващо от гората. Залива се намира непосредствено под паркинга на хотел "Дъното".
Продължавайки надолу по пътя, подминавате оградените от частни лица места и стигате до т.нар. "Македонски борум". На това място рибата е - шаран, на около 120-150 м. навътре, на подходяща дълбочина.
 Следващото място, заслужаващо внимание, е това, което се намира в непосредствена близост под овчарника на брега на водоема. Това е началото на така известния под цели три имена залив, който някои наричат "Студенец", други "Св. Георги" а трети "Баташкия залив".  Под овчарника обикновенно стануват и риболовствет за дълго време хора от гр. Пещера. Търсят основно шаран на дъно, като хранителните петна са на различни разстояния от брега и съответно на различни дълбочини. 

 

Рейтинг

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

Язовирът се намира на 4 км от Батак, на 7 км от Ракитово и на 12 км от Велинград.