otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Жаба могила

Жаба могила е тракийска могила край град Стрелча, България, проучена от експедиция „ЕПОС“ с ръководител д-р Георги Китов. Гробницата се датира от V-IV век пр.н.е. и вероятно в нея е бил погребан тракийски цар от племето Одриси. Тя е най-голямата сред 300-те могили в района и една от най-големите на територията на България – има диаметър 80 - 90 м и височина 20 м. Могилата е била оградена с широк 30 м и дълбок 3 -4 м ров, запълнен с вода, който е възпрепятствал достъпа до свещеното място. Запазеният и до днес ров е бил обитаван от жаби, чието квакане е дало името Жаба могила.

Археологическото проучване на околностите на град Стрелча започва през 1976 г. и установява, че Жаба могила е уникален тракийски култов комплекс – Хероон (свещено място), състоящ се от две помещения – гробница мавзолей и светилище храм.

Гробницата мавзолей е разкрита през 1976 г. Тя се намира в югоизточната периферия на могилата. Датира от V - ІV век преди Хр. Имала е два етапа на използване. През първия етап е била гробница мавзолей на знатен тракиец и е била отворена за посещение и поклонение. Състои се от две камери – правоъгълна, кръгла и тясно преддверие между тях.

При втория етап от използването на гробницата е извършено погребение на знатен тракиец, може би вожд или владетел, заедно с неговата колесница четириколка. След извършеното погребение входът на гробницата е затворен чрез голямо каменно струпване. Пред фасадата на гробницата стои колесницата с впрегнатите в нея два коня, както и този на водача на погребалното шествие. При разчистване на каменното струпване са открити останките на колесницата четириколка. Конете са били убити на място и скелетите им са разположени с краката един към друг в пълна симетрия.

Днес голяма част от експонатите, намерени при разкопките на Жаба могила, се съхраняват в Историческия музей в Стрелча. Отворена за посещение е гробницата мавзолей. Умалено копие на могилата може да се види в Парка на миниатюрите в Стрелча.

Рейтинг

Цена

Входна такса: 1 лв.
Беседа не се предлага.

Работно време

9:00 – 18:00 ч. (без почивни дни).

Екстри

  • Parking