otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Женският метох "Въведение Богородично" - гр. Сопот

Женският метох "Въведение Богородично" се намира на територията на гр. Сопот. Основан е през 1665г. от схимонахиня Сусана (според други податки – в 1404г., но няма сигурни данни).

Застроен в близост до Хилендарския метох, който бил изгорен от кърджалиите през 1794г., но оставил названието „метох“, пренесло се върху Девическия манастир (без да е метох на който и да било манастир). В този хилендарски метох е идвал отец Паисий и донесъл своята "История славеноболгарская“, която била многократно преписвана и е имало запазени два преписа-преправки от 1828 и 1845 година, които изгарят при опожаряването на Сопот от турците в 1877г.

Запазена е от третата четвърт на XVII век църквата на манастира "Въведение Богородично“, която е интересна с архитектурната си планировка – няма изразена апсида от източната страна и е полуподземна (вкопана наполовина в земята). Само още една подобна църква е известна в пределите на България – тази в село Добърско (Разложко). Интересни са запазените в нея стенописи от XVII век – т.нар. "светии без глави“, и живописта на "царския ред“ на иконостаса.

Също така интересна е запазената жилищна сграда с чардаците от XVIII век, която по чудо заедно с църквата оцелява при опожаряването на Сопот от турците през 1877 г. и в която е запазена килията на девическото килийно училище (действало до 1850 г.), скривалището под килията на игуменката Христина (в което се е укривал Васил Левски).

Манастирът е описан от Иван Вазов в почти всички негови по-големи и известни произведения: "Под игото“; "Нова земя“; "Чичовци“; "Хаджи Ахил“ и др.

Тук също е запазена и най-старата лоза в цяла Югоизточна Европа (а може би и в цяла Европа), която е на 350 години и продължава да дава плод

Днес манастирът е действуващ и е под ведомството на Пловдивската митрополия. Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №43, заедно с Къщата-музей на Иван Вазов в Сопот. Не пропускайте да разгледате и девическото "Радино училище".

Рейтинг

Информация

По настоящем в манастира не се предлага възможност за настаняване.

Адрес

гр. Сопот, ул. Поп Еньо Николов

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Може да се паркира до килийното училище.