otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Живата вода

Живата вода е карстов извор в югозападната част на Витоша на височина 1070 m. Разположен е между селата Боснек и Чуйпетлово.

Изворът е сифонен и се подхранва от пукнатинни води. Във вътрешността на скалите, зад извора, се намира пещерно разширение, което е свързано с чрез сифонно каналче с извора. Водата изтича от извора след като се напълни пещерното резервоарче до горното коляно на сифона. През извора изтича повече вода, отколкото е постоянният приток. Това се дължи на образувалия се вакуум. Поради тази причина изворът пресъхва до ново покачване на водата в пещерното резервоарче до горното коляно на сифона - за около минута, а през сухите месеци до към час. Подобен феномен се среща изключително рядко (в Европа е известен още един подобен извор във Френските Алпи). Дебитът на извора зависи от валежите и сезона. Живата вода спада към т.нар. спорадични (действащи с прекъсване) извори. Наричали са го Чешмата на щастието. На мястото ни посреща каменна глава на крокодил, вместо чучур.

На 200 по-нагоре ще видите и входа за едноименната пещера с много нисък и тесен вход, може да се влиза вътре, но е тъмно и кално (носете челиник).

Около извора са поставени масички и пейки, построен е и заслон и мястото е чудесно за пикник.

Рейтинг

Информация

Теренът не е труден, денивелацията е малка.

Екстри

  • Velo Parking

Маршрути

След като поемете от автомагистрала "Струма" към село Боснек и карате само направо докато не видите табела с надпис "Ул. Жива вода". Карате докато асфалтът не премине в черен път и паркирате на удобно място. Продължавате пеш по пътека през широколитна гора (около един час).