otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“

Златноливаденския манастир „Св. Атанасий“ известен и като Чирпански манастир е женски православен манастир. Смятан за най-старият манастир в Европа - Свети Атанасий е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца на манастира, свързани с основаването и покровителството му от Свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира - чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклониците минават за здраве и благоденствие.

Златноливаденският манастир е основан още в римско време в 344 г. сл. Хр. от Александрийския патриарх Свети Атанасий Велики. На път от Верея за Сердикийския събор той спрял за нощувка и смяна на конете в близката римска крепост. Разбрал, че околното тракийско и готско население е заплашено от епидемия и пропагандата на еретиците Ариани. Той се установил в отстоящата на 300 метра пещера – старо тракийско светилище със свещен извор (днешната пещера-постница). Светецът проповядвал на местните хора и им съобщил, че ако построят църква срещу пещерата Господ ще ги избави от епидемията, както и станало. Това много укрепило вярата и упованието в светостта на Атанасий Велики. В своята близо 17 вековна история храмът и манастирът са многократно разрушавани и възстановявани от християните. От IV в. място им е непроменено.

В началото на 50-те години манастирските сгради са освободени за църковно ползване, но състоянието им не е добро до края на 70-те години, когато е оценено, че това е най-старият манастир в Европа, обновен по инициатива на Министерство на културата. Тогава е построена новата манастирска сграда в традиционен стил. Със своя мащаб и пространство тя го прави един от най-големите манастири в днешна България. Включен е в списъка "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №71, заедно с родната къща на Пейо Яворов и художествената галерия на Никола Манев в Чирпан.

Манастирският комплекс включва църква (възстановена в 1961 г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила, построени по желание на Людмила Живкова в 1979 г. Стара река дели пещерата постница и обителта, а скривалището на Васил Левски е сред монашеските килии.

В обителта Свети Атанасий се чества два пъти:

  • 18 януари – датата на последното завръщане на светеца, след като е бил 5 пъти гонен от арианите от епископския си пост.
  • 2 май – денят на неговото Успение

Рейтинг

Информация

Чирпанският манастир предлага настаняване, но е добре да се направи предварителна резервация, заради сравнително малкия брой места.

Телефон

0896 961151

Уебсайт

http://atanasiymonastery.alpobg.com

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Манастирът се намира близо до село Златна ливада в Южна България. Разположен е на хълм над селото, на десния бряг на Стара река, недалеч от вливането ѝ в река Марица, на 14 км от град Чирпан и на 53 км южно от Стара Загора.