otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

С теснолинейката из Родопа планина

с. Юндола - Юндола - 16.03.2019 06:30 - 17.03.2019 22:00

И пак потегляме за Родопите. Този път с теснолинейката. Възможно е да пътувате и с личните си автомобили, но няма да е толкова романтично.
Преходът е подходящ за начинаещи планинари! 

Ден I
Срещата на групата с водача е на гарата в Септември в 8.30ч. Влакът от София тръгва в 06.35ч. От гара Септември с теснолинейката се придвижваме до спирка "Света Петка".
Пътуването с малкото влакче ще ви очарова. За живеещите в този район то е необходимост, за нас е забавление. Бавно, но сигурно композицията се промушва през теснините на Чепинска река. Спира за почивка на всяка гаричка и продължава пак да се вие нагоре. Няма го забързаното време на големия град, всичко е толкова спокойно. Това спокойствие ни пренася в Родопите...
Пешеходният преход започва с разходка до Пашови скали и параклиса "Света Петка". Вървим сред зелени поляни по горския път. Районът на Пашови скали представлява открит терен, а самите скали са надвиснали над дълбокия дол на Люта река. Те представляват красив скален масив, от който се открива чудна панорама към околните села, Родопите, Рила и це­лия Пирин. Скалите са на надморска височина между 1300-1400 м. Легенда разказва, че някой си паша от Татар Пазарджик отишъл на лов в района на Пашови скали. Наблизо пасяла козите си хубавата Севдана. Пашата я видял, много я харесал и се опитал да я отвлече. Вдигнала се врява, разлаяли се кучета и годеникът на Севдана - Гюргю, дочул врявата, отишъл при скалите, хванал пашата и го хвърлил в пропастта. След това двамата със Севдана забягнали далеч.

Ден II
Днес ще се разходим през прекрасни елови и смърчови гори и обширни поляни до местност Бялата скала. Тя е била заселена от древните траки преди повече от 5000 години. Тук се намира и лобното място на Вела Пеева, откъдето идва и името на Велинград. Самата Бяла скала е дълга над 220 метра и широка до 20 метра като отвесните й стени са високи над 50 метра.Използвана е като естествена крепост. Интерес представлява светилището в най-горната ѝ част, до което води каменен път, изсечен в скалата. Широчината му е 105 см, а дължината му над 32 метра. Отличното състояние на пътя се дължи на това, че той е бил затрупан с пръст и камъни през вековете, в които светилището и крепостта не са използвани Освен богатите находки на тракийски и римски монети, тук се откриват много керамични съдове, предимно от бронзовата и желязна епоха. Преход за деня около 5 часа.
Връщаме се отново с теснолинейката в 16.56

Цена: 35 лв. /такса водач + планинска застраховка/
За деца: 25 лв.

Нощуваме в къщичките на туристическа база "Андела". Те се състоят от два самостоятелни апартамента и тераса. Във всеки от апартаментите има сателитна телевизия, интернет, хладилник, санитарен възел, електрически отоплителен уред и печка на дърва. Във всеки апартамент има 3 легла - /спалня+единично/ или /3 единични легла/. Цената за апартамент е 80 лв. за 3-те легла или 70 лв. ако сте двама. В цената е включена и закуска. В комплекса има ресторант, където може да се вечеря.

Капаро 35 лв. на банкова сметка: BG56CECB979010H4622000, Централна Кооперативна банка, Иван Коцев. Основание за плащане: "Юндола "до 1 март или до изчерпване на местата.

Екипировка:
туристически обувки, топло ветроустойчиво яке и панталон, полар, шапка, шал и ръкавици, два-три чифта чорапи, дъждобран, щеки, челник или фенерче, лична аптечка.

Информация и записване на тел. 0895426554 - Елица или чрез ЛС на страничката. Може да ни пишете и на naplanina_s_ivan@abv.bg

Рейтинг

Цена

25 / 35 лв.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Drinks

Подобни събития

Поход - Вазова екопътека

Гара Бов | 25.05.2019 | Такса само за път